Стань заможним! Створюй своє майбутнє зараз!

Реєстрація

Свого часу я вклала в Facebook $ 25 або 50 тис., Зараз ці акції коштують $ 3,5 млн - Естер Дайсон

img

Свого часу я вклала в Facebook $ 25 або 50 тис., Зараз ці акції коштують $ 3,5 млн - Естер Дайсон

Як інвестора Естер Дайсон знають у всьому світі - в її портфелі більше 150 інвестицій в проекти, серед яких 23andMe, Evernote, Meetup, PatientsLikeMe, Technorati, Flikr, Space Adventures і навіть Yandex. А New York Times назвав Естер Дайсон найвпливовішою жінкою в ІТ-сфері.

Я не контролюю свої інвестиції. Уявіть, що у вас 30 дітей. Ті, які вам частіше дзвонять, отримують від вас більше уваги. Або у вас є улюбленці - один або два. З портфельними компаніями все як в реальному житті - я втягуюсь або якщо вони просять, або якщо мені самій дуже цікаво. Іноді і дітям доводиться говорити: "Не телефонуй мені кожен день, ти повинен жити своїм життям". А іноді навпаки - доводиться просити: "Набирай мене хоча б раз на місяць, я хочу знати, як ти там".

Я не засмучуюсь, якщо компанія, на якій я втратила гроші, дійсно намагалася зробити щось корисне. Гірше, якщо тебе просто обманювали. У моєму житті було два таких випадки.

У мене немає ні методики проведення due diligence, ні команди помічників для цього. Якщо вкладаєш в проект $ 25-50 тис., То витрати на те, щоб перевірити цю компанію як слід, будуть вище, ніж я можу втратити на цій інвестиції. Простіше просто вкласти.

Я ніяк не керую своїми портфельними інвестиціями, якщо офіційно у мене немає зобов'язань як члена Ради директорів. Якісь із них зникають, а якісь стають Flickr або Evernote, і це покриває невдачі.

Свого часу я вклала в Facebook $ 25 або 50 тис. Першу частину своїх акцій я продала за мільйон доларів, на ці гроші я зараз фінансую свою неприбуткову організацію. Друга частина стоїть вже близько $ 2,5 млн. Це, звичайно, приклад великого успіху - тоді я не припускала, чим стане Facebook.

Про те, як чинити, якщо ти український інвестор Ваш ринок - тільки в ваших руках. Ви можете інвестувати в стартапи, які прагнуть на американський ринок, і багато хто з них дійсно вийдуть на нього, але потім швидше за все помруть. А можете інвестувати в українські компанії, які намагаються зробити вашу країну краще і ефективніше.

Те, що створив, наприклад, Білл Гейтс, зробило багатим не тільки його - це принесло велику користь американській економіці. Якщо ви все будете працювати в аутсорсингу або інвестувати в компанії, які йдуть на інші ринки, Україна не відчує ніякої користі від цього. Від ваших інвестиційних рішень залежить, чи стане ефективною економіка вашої країни.

Ви, українці, набагато більш пристосовані вирішувати свої українські проблеми, ніж американські. Може, це і є ваше вікно можливостей? Це не про соціальну відповідальність, це про те, що тут ви можете бути більш ефективними. Потім ви можете шукати ринки, проблеми на яких схожі на ваші - Казахстан, Бразилія, Польща. Американські проблеми навіть самі американці не завжди вміють вирішувати.

З точки зору розвитку технологій американський ринок вже дуже конкурентний, фокус зараз спрямований в вертикальні індустрії, де важливо не саме вміння програмувати, а бізнес-експертиза у вузькій ніші - охороні здоров'я, банківській системі і т.п. Говоріть своїм програмістам, щоб вчилися розуміти бізнес-процеси, а не тільки кодувати.

Ви можете інвестувати в традиційні для своєї країни галузі, але через інновації, які зроблять їх більш ефективними.

Оцінити стартап реально дуже складно. Простих правил тут немає. Швидше, потрібні люди просто отримують кращі умови, ніж інші інвестори. Одні і ті ж гроші можуть мати різну цінність.

Як ангел ви заробляєте на ті ризики, які не хочуть нести інші люди. Ви входите в компанію на тому етапі, коли вона серйозно недооцінена, тому що у вас або є вільні гроші для цього, або ви краще розумієте в галузі або знаєте цих людей, і в цьому ваша перевага.

Коли ви в бізнесі, ви знаєте людей. Може, хтось із відмінних співробітників звільнився, бо хотів почати свою справу, і ви дуже про це шкодували. Чому б не інвестувати в нього?

Якби існувала якась правильна стратегія, всі б користувалися нею. Удача в інвестуванні насправді важливіше, ніж багато хто думає!

https://translate.google.com/translate?hl=ru&sl=ru&tl=uk&u=https%3A%2F%2Fdelo.ua%2Fbusiness%2Fester-dajson-323478%2F